در هر وسیله الکترونیکی و مکانیکی ، موتور نقش اساسی را بر عهده دارد که آسانسور نیز از این قاعده مستثنی نیست و بر این اساس بیشترین تمرکز ، حساسیت و دقت در تولید این قطعه به کار رفته است.

نیروی محرکه لازم برای به حرکت درآوردن کابین توسط موتور آسانسور تامین می گردد. البته لازم به ذکر است که در آسانسورهای کششی تمام این انرژی توسط موتور تامین نمی گردد و بخشی از آن به وسیله کادر وزنه تامین می شود.

به طور کلی موتور آسانسور به دو نوع تقسیم می شوند

  • موتور آسانسور گیربکس دار
  • موتور آسانسور گیرلستفاوت موتور گیرلس و گیربکسی

داشتن اطلاعات تخصصی در زمینه قطعات آسانسور به ویژه موتور آسانسور می تواند در انتخاب نوع قطعات و هم چنین شناخت بهترین نوع آن ها کمک بزرگی داشته باشد. هم چنین برای افرادی که می خواهند وارد شغل نصب یا تعمیر آسانسور شوند بسیار مفید خواهد بود که ابتدا قطعات آسانسور را به خوبی بشناسند و با انواع قطعات ، برند قطعات آسانسور و … آشنایی نسبی پیدا کنند.

موتور آسانسور گیرلس چیست ؟

موتور گیرلس چیست؟

در دهه ۱۹۸۰ موتور گیرلس آسانسور در اثر پیشرفت و رفع نواقص در مدل های پیشین موتورهای آسانسور عرضه شد. گیرلس Gearless یا بدون گیربکس (عنوانی که به نسل جدیدی از موتورهای آسانسور داده اند) ، نوعی موتور AC می باشد. در موتورهای AC به واسطه روش هایی ولتاژ خروجی  و هم چنین فرکانس کنترل می شود و حرکتی با کیفیت را برای آسانسورها فراهم می آورند.

پیشرفت و توسعه موتور گیرلس به حدی بوده است که علی رغم اینکه تا چند سال پیش کمتر شرکتی تجهیزاتی سازگار با این موتورها را تولید می کردند اما اکنون در سراسر دنیا توانایی طراحی و تولید تجهیزات آسانسور سازگار با موتور گیرلس برای اغلب آسانسورها وجود دارد و با توجه به مزایای فوق العاده موتور گیرلس آسانسور که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد هر روز هم بر تمایل شرکت های آسانسوری به استفاده از این نوع موتور آسانسور افزوده می شود.

هرچند مکانیزم داخلی موتور گیرلس به گونه ای است که برای آسانسورهای با سرعت بالا (معمولاً ۲.۵ متر بر ثانیه) مناسب تر است اما استفاده از این موتور آسانسور در آسانسورهای با سرعت پایین تر هم بسیار مشاهده می شود.

مزایای موتور گیرلس

از جمله سوالاتی که در مورد موتور گیرلس زیاد پرسیده می شود این است که :

چرا استفاده از موتور گیرلس در آسانسورها روز به روز بیشتر می شود؟

از ابتدای ساخت موتور گیرلس تا امروز پیشرفت های زیادی را در ساختار آن شاهد بوده ایم که همین امر موجب توسعه یافتن و استفاده روز افزون این موتور در آسانسورها شده است. به طور کلی دلایل استفاده روز افزون موتور گیرلس در آسانسورها را می توان به شرح زیر بیان نمود :

  1. موتور گیرلس نسبت به سیستم کششی  گیربکسی بازدهی مکانیکی بیشتری را ارائه می کند.
  2. موتور گیرلس نسبت به موتور کشش القایی بازدهی الکتریکی بیشتری را ارائه می کند.
  3. موتور گیرلس نسبت به موتورDC موتوری  ژنراتوری بازدهی الکتریکی بیشتری را ارائه می کند.
  4. موتور گیرلس نسبت به سیستم های هیدرولیکی بازدهی الکتریکی بیشتری را ارائه می کند.
  5. موتور گیرلس به خاطر ابعاد کوچکی که  دارد امکان محدود کردن موتورخانه (MRL)را فراهم می آورد.
  6. موتور گیرلس نسبت به سایر موتورهای آسانسور نیاز کمتری به تعمیر و نگهداری دارند.
  7. در آسانسورهایی که از موتور گیرلس استفاده می کنند عمل روغن کاری گیربکس حذف می شود.
  8. موتور گیرلس حرکتی بسیار نرم را ، به وسیله مدار الکتریکی و گلاتور سرعت (که سرعت حرکت موتور را کنترل می کند) فراهم می کند.
  9. با استفاده از موتور گیرلس در آسانسورها خسارت های کمتری به محیط زیست وارد می شود.
  10. استفاده از موتور گیرلس سبب حذف چرخ  دنده ها ، فلایویل ، روغن ، بلبرینگ دور بالا و کوپلینگ می شود.سیستم موتور های گیرلس در آسانسور

معایب موتور گیرلس آسانسور

هر فناوری جدیدی در کنار تمام مزایایی که به ارمغان می آورد ممکن است معایبی نیز داشته باشد. معایب موتور گیرلس عبارتند از :

  • قیمت موتور گیرلس نسبت به سایر موتور آسانسورها  بالاتر است.
  • نصب موتور گیرلس پیچیده است و نیاز به افراد با تجربه و متخصص دارد.
  • سر و صدای ناشی از کار کردن موتور   گیرلس نسبت به موتورهای دیگر کم تر است.
  • برخی شرکت های آسانسوری تجربه و تخصص کافی در زمینه موتورهای گیرلس ندارند.
  • در محیط های صنعتی که آلوده به ذرات  جامد و گاز مخرب هستند برای استفاده از موتور گیرلس آسانسور با محدودیت مواجه هستیم.

انواع موتور گیرلس کدامند؟

موتور گیرلس در انواع بسیار متنوعی طراحی و تولید شده است ولی به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم بندی می شوند :

  • موتورهای گیرلس بشکه‌ای یا درامی
  • موتورهای گیرلس دیسکی یا تخت

موتورهای گیرلس بشکه ای یا درامی

موتور گیرلس بشکه ای یا درامی با توجه به ویژگی هایی از جمله ابعاد کوچک ، قابلیت نصب درون چاه آسانسور ، وزن کم ، قیمت کم تر نسبت به نوع دیسکی ، عدم نیاز به فن خنک کننده ، قابل کنترل توسط تابلو فرمان آسانسور و … بسیار مناسب جهت به کارگیری در آسانسور های بدون موتورخانه یا MRL هستند.موتور گیرلس بشکه ای

موتورهای گیرلس دیسکی یا تخت

موتورهای گیرلس دیسکی به دلیل در عرض پخش فضا به اندازه نیاز صورت گیرد ، ضخامت آن ها کاهش یافته و فضای کمتری را می گیرند. از طرف دیگر افزایش تعداد قطب‌های موتور در کنار بزرگ‌تر شدن قطر فلکه کشش ، برای ارائه یک سرعت ثابت نسبت به نوع بشکه‌ای ، با کاستن از سرعت زاویه‌ای موتور ، حرکت نرم‌تری را ارائه خواهند داد.موتور گیرلس تخت یا دیسکی

مزایا و معایب موتور گیرلس دیسکی عبارتند از:

  • قابلیت نصب در موتورخانه و چاه   آسانسور را دارد.
  • موتور گیرلس دیسکی نسبت به سایر   موتور آسانسورها حرکت نرم‌ تری دارد.
  • موتور گیرلس دیسکی جهت نصب روی   دیواره چاه یا آهن کشی ، یا اتصال به ریل‌ آسانسور در   بالا یا وسط یا پایین چاه مناسب است.
  • موتور گیرلس دیسکیقابلیت کنترل بهتر  توسط تابلو و اینورتر نسبت به نوع بشکه‌ ای را دارد.
  • قطر فلکه کششی و قطر سیم ‌بکسل‌ ها  معمولا بزرگ‌ تر از نوع بشکه ‌ای است.
  • موتور گیرلس دیسکی بدنه و شفت و  بلبرینگ ‌های مستحکمی دارد بنابراین دارای میزان استاتیک لود بالا و مقاومت زیاد در مقابل ضربات هنگام حمل و نقل و یا پاراشوت می باشد.
  • معمولا به فن خنک کننده نیازی ندارند.
  • در موتور گیرلس دیسکی از سیستم‌ های  ترمز معمولی و هندویل به راحتی استفاده می شود.

اجزای موتور گیرلس

موتور گیرلس از اجزاء مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از :

  1. انکودر
  2. ترمز
  3. فلانژ
  4. یاتاقان
  5. جعبه ترمینال بدنه موتور
  6. روتور به همراه مگنت ها
  7. محافظ خروج سیم بکسل ها
  8. براکت
  9. یاتاقان
  10. شفت
  11. ورقه استاتور به همراه سیم پیچی
  12. فلکه کششیاجزاء موتور گیرلس

برندهای تولید کننده موتور آسانسور گیرلس

به طور کلی می توان گفت بهترین برند موتور آسانسور ساخته کشور ایتالیا است. اما اگر بخواهیم به صورت اختصاصی در مورد برند موتور گیرلس آسانسور بررسی کنیم ، موتور گیرلس توسط کشورهای ایتالیا ، چین ، آلمان ، اسپانیا ، ترکیه ، ایران و … تولید می شود که از این میان بهترین و با کیفیت ترین موتور گیرلس متعلق به کشور آلمان است.

موتور گیرلس زیلابگ و ویتور که هر دو ساخت کشور آلمان هستند  را می توان بهترین و با کیفیت ترین برندها در میان انواع مختلف موتور گیرلس آسانسور دانست.

موتور گیرلس زیلابگ آلمان


موتور گیرلس زیلابگ آلمان که بهترین مارک موتور گیرلس است در مدل های مختلفی طراحی و تولید شده است :

  • SM200-45D
  • SM200-40C
  • SM200-30C
  • SM200-20C
  • SM225-60B
  • SM210-60 -70
  • موتور گیرلس زیلابگ


موتور گیرلس ویتور

موتور ویتور آلمان نیز در مدل های مختلفی طراحی و تولید شده است پرکاربرد ترین مدل های آن عبارتند از :

  • WSG-S1
  • WSG-S2
  • WSG-TR

قیمت و خرید موتور آسانسور گیرلس

موتور گیرلس در مدل های مختلفی توسط چندین برند در سراسر دنیا طراحی و تولید شده و قیمت مختلفی را دارند. و هرچه کیفیت موتور گیرلس بیشتر باشد بالطبع قیمت بالاتری هم دارد. اما به طور کلی می توان گفت قیمت موتور گیرلس زیلابگ آلمان تقریبا دو برابر موتور آسانسور گیربکسی است.

موتور گیرلس ساخت کشورهای آلمان و ایتالیا به دلیل کیفیت بالاتری که نسبت به سایر برندهای موتور گیرلس دارند قیمت بالاتری دارند. برای استعلام قیمت به روز موتور گیرلس آسانسور می توانید با کارشناسان مجموعه ما در ارتباط باشید و یا به صفحه محصول موتور گیرلس آسانسور مراجعه نمائید.موتور گیرلس ویتور

چرا با وجود بالاتر بودن قیمت موتور گیرلس از آن استفاده می شود؟

قیمت قطعات آسانسور تا جایی اهمیت دارد که بر کیفیت آن ها تاثیرگذار نباشد به عبارتی می توان گفت در انتخاب قطعات آسانسور نمی توان کیفیت را نادیده گرفت و به خاطر قیمت پایین انتخابی را انجام داد. در مورد قیمت موتور گیرلس هم درست است که نسبت به سایر مدل های موتور آسانسور قیمت بالاتری دارند اما با توجه به مزایا و کیفیتی که دارند مقرون به صرفه هستند. دلایلی که موجب استفاده موتور گیرلس در آسانسورها می شود را می توان موارد زیر دانست :

  1. کاهش تلفات : یکی از موضوعاتی که محققین به وسیله آمارها و شواهد دریافته اند این است که به واسطه استفاده از  موتورهای گیرلس تلفات ناشی از حوادث مربوط به آسانسور به شدت کاهش یافته است.
  2. افزایش راندمان :با حذف گیربکس از موتور آسانسور (که منجر به ساخت موتورهای گیرلس شد) راندمان آن ها افزایش چشمگیری داشت که این افزایش راندمان در بهبود عملکرد و کاهش هزینه های  آسانسور نیز تاثیرگذار بوده است.
  3. کاهش ابعاد و وزن :سازندگان قطعات آسانسور همواره در پی کشف روش هایی برای تولید قطعات آسانسور هستند که بتوانند ابعاد و وزن کلی آن ها را کاهش دهند تا بتوانند نهایت بهره وری را از فضا و ظرفیت آسانسور داشته  باشند.
  4. کاهش سر و صدا : با حذف اجزایی از جمله گیربکس ، فلایویل و هندویل ، کوپلینگ و … سر و صدای ناشی از کار کردن  موتور در این مدل کاهش یافته است.
  5. ضرورت استفاده از موتورهای گیرلس در  آسانسورهای بدون موتورخانه MRL : با توجه به اینکه در آسانسورهای MRL موتورخانه      وجود ندارد ملزم به استفاده از موتور گیرلس می باشضرورت استفاده از موتورهای گیرلس در  آسانسورهای بدون موتورخانه MRL ایم.
  6. سرویس و نگهداری کم هزینه : درموتور گیرلس استهلاک کم شده و نیاز به سرویس و نگهداری خاص و پرهزینه ای نیست.
  7. کاهش آسیب های زیست محیطی :موتور  گیرلس به گونه ای طراحی شده است که کم ترین خطر را برای محیط زیست خواهند  داشت.
  8. سرعت بالا :برای آسانسورهایی که نیاز به جا به جایی با سرعت بالایی دارند استفاده از موتور گیرلس بسیار مناسب      است. (سرعت‌های بیش از ۳ متر معمولا فقط گیرلس استفاده می‌شود)
  9. بازدهی بالا :در صنعت آسانسور  موتور گیرلس به عنوان پربازده ترین موتور شناخته شده است.

 

فرق موتور آسانسور گیربکس دار و موتور آسانسور گیرلس

موتور آسانسور گیرلس از فناوری کاملاً مجزایی نسبت به موتور آسانسور گیربکس دار استفاده می کند که مزایای زیادی را به همراه دارد. مقایسه این دو نوع موتور آسانسور به شرح زیر است :

  • راندمان   موتور گیربکس دار آسانسور ۵۰ درصد است درصورتی که موتور گیرلس راندمان ۹۰ درصدی  دارد.
  • موتور گیربکس دار آسانسور به صورت دوره ای نیاز به روغن کاری دارد که این عمل در موتور گیرلس حذف شده است.
  • در      موتور گیربکس دار زمانی که موتور مدت زمان زیادی کار کرده باشد توقف های  متوالی جهت خنک شدن توسط سنسور حرارتی اتفاق می افتد که این موضوع در موتور  گیرلس رفع شده است و موتور حتی در شرایط کار زیاد هم داغ نمی کند و متوقف نمی      شود.
  • موتور  گیربکس دار یک مشکل اساسی دارد و آن هم ایجاد سر و صدای زیادی است که به دلیل  دور زیاد موتور ایجاد می گردد. در موتور گیرلس دور موتور تقریبا یک دهم دور      موتور در موتور گیربکس دار است و صدای بسیار کمتری را ایجاد می کند. (دور موتور در موتور گیربکس دار حدود ۱۵۰۰ دور در دقیقه و دور موتور در موتورهای  گیرلس حدود ۱۵۰ دور در دقیقه است.)
  • حجم  و وزن موتورهای گیربکس دار به حدی زیاد است که نمی توان از آن ها در   آسانسورهایی که موتور خانه نداشته باشند استفاده نمود (آسانسورهای   MRL).
  • موتور  گیربکس نیاز به فلایویل دارد اما موتور گیرلس نیازی به فلایویل ندارد.
  • آسانسورهایی که از موتورهای گیربکس دار استفاده می کنند می‌توانند تا ۷۶ متر به صورت عمودی حرکت کنند. و برای بالاتر از این ارتفاع باید از موتور گیرلس استفاده نمود.
  • سرعت آسانسورهایی که از موتور گیربکس دار استفاده می کند می تواند بین ۶۰ تا ۱۵۰متر بر دقیقه باشد در صورتی که اگر موتور گیرلس در آسانسور استفاده شده باشد می توان تا ۶۱۰ متر بر دقیقه سرعت داشت.
  • آسانسورهای  گیرلس در مقایسه با آسانسورهای گیربکس‌دار به میزان ۶۰% انرژیم مصرفی را کاهش  می‌دهند.