ضرورت استفاده از آسانسور در جابجایی و حمل و نقل افراد و کالا به ویژه در ساختمان های مرتفع بر کسی پوشیده نیست، لذا سلامت و ایمنی این وسیله پرکاربرد حائز اهمیت می باشد.
در این مقاله به بررسی دلایلی که سبب خاموش شدن و از کارافتادن آسانسور می شوند می پردازیم.
برای از کار افتادن آسانسور سه دلیل عمده را مطرح کرده اند که عباتند از:
- قطع شدن برق ساختمان
- استفاده نادرست از آسانسور
- مشکلات مکانیکی و الکتریکی
قطع شدن برق ساختمان
یکی از دلایل رایج قطع شدن برق ساختمان، قطع شدن شبکه سراسری برق است. با قطع شدن برق سراسری آسانسور خاموش می شود اما با وصل شدن جریان برق آسانسور لزوما بطور اتوماتیک به حالت مورد استفاده برنمی گردد. در این شرایط باید با شرکت سرویس و نگهداری آسانسور تماس گرفت.
از آنجا که بخش های مختلف آسانسور با ولتاژهای متفاوتی کار میکنند وبرای هر کدام از این ولتاژها ابزارهای محافظتی مختلفی مانند: کنترل فاز، فیوز، ترانزیستور و … وجود دارد، لذا ممکن است این ابزارهای محافظتی وارد عمل شده و اجازه راهاندازی مجدد را ندهند. همچنین ممکن است بعضی از آنها دچار خرابی شده باشد و نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد بنابراین کنترل فاز اجازه روشن شدن آسانسور را نمیدهد.
استفاده نادرست از آسانسور
هر آسانسور دارای ظرفیتی می باشد که در استفاده باید مد نظر قرار گیرد. اگر با آسانسور ها بار اضافی حمل شود یا افراد بیش از ظرفیت جابه جا شوند دچار آسیب به قطعات و در نتیجه از کار افتادن آسانسور می شود. علاوه بر این می توان به فشردن کلید درب طبقات آسانسور هنگام حرکت آسانسور، یا وجود مانع روبروی سنسور درب آسانسور و دستکاری یا خرابکاری عمدی در برخی از بخش های آسانسور مثل شستی های احضار در کابین آسانسور هم اشاره کرد.
مشکلات مکانیکی و الکتریکی
آسانسور یک سیستم الکترومکانیکی است بنابراین قطعات بسیاری در آسانسور وجود دارد که خرابی در هرکدام ممکن است باعث از کار افتادن آسانسور شود. در ادامه به برخی از دلایلی که ممکن است سبب از کارافتادن آسانسور شود اشاره می کنیم :
- خرید آسانسور از شرکتهای نامعتبر
- خرید قطعات آسانسور بی کیفیت
- اشتباه در مراحل نصب آسانسور
- عدم سرویس و نگهداری آسانسور در بهترین زمان ممکن
- نقص فنی در موتور آسانسور
- خارج شدن کابین از ریل راهنمای آسانسور
- خارج شدن آسانسور از تراز طبقات
- عدم تنظیم صحیح براکت ریل آسانسور
- عدم تنظیمات کنترلی تابلو فرمان آسانسور
- عدم تنظیم صحیح میکروسوئیچهای ایمنی و فعال شدن آنها
- پیچش تجهیزات آویزان همچون سیم بکسل آسانسور و تراول کابل آسانسور
- معیوب شدن کفشک آسانسور
- فعال شدن حد بالا و پایین
- فعال شدن ترمز آسانسور
اقدامات لازم در هنگام از کار افتادن آسانسور
اگر خودتان در آسانسور گیر کرده اید، اولین و مهمترین اقدام این است که خونسردی خود را حفظ کنید. اگر برقها قطع شد، با نور تلفن همراه خود فضا را روشن کرده تا دکمههای آژیر اضطراری را ببینید. دکمه تماس با تکنسین را بزنید؛ معمولا این دکمه با علامت Call مشخص شده است. اگر تماس برقرار نشد با 125 یا 115 تماس بگیرید اما توجه به این نکته بسیار ضروری است که هرگز در هنگام گیر افتادن در آسانسور خراب، اقدام به باز کردن دریچه یا باز کردن درب اصلی آسانسور نکنید، چرا که خطرآفرین است و راه مناسبی برای نجات از آسانسور محسوب نمیشود.
مراقب باشید برای اینکه آسانسور را به حرکت درآورید اقدام به بالا و پایین پریدن نکنید، چرا که در این حالت امکان سقوط کابین را فراهم کرده اید!
اگر افراد دیگری در آسانسور گیر کرده باشند، شما میتوانید برای کمک این اقدامات را انجام دهید :
- مهم است که بدانید افراد در چه وضعیتی هستند و به آرام ماندن آنها کمک کنید. اطلاعاتی را که از اورژانس و شرکت تامین کننده دریافت کردید با افراد داخل آسانسور در میان بگذارید و مطمئن شوید که دست به اقدامات ناگهانی نمیزنند.
- بهترین کار این است که آرامش خودتان را حفظ کرده و شتابزده عمل نکنید. مهمترین اقدام در چنین شرایطی خاموش کردن آسانسور و صحبت با افراد داخل آن است تا مطمئن شوند که مشکلی برایشان پیش نخواهد آمد.در چنین مواقعی در جریان گذاشتن افراد مسئول میتواند به رفع سریعتر مشکل کمک کند. مدیر ساختمان میتواند به پیشبرد سریعتر اقدامات حیاتی در چنین شرایطی، مثل خاموش کردن آسانسور کمک کند.
نجات اضطراری چیست؟
نجات اضطراری به سیستمی در آسانسور گفته میشود که در صورت قطع ناگهانی برق، کابین را به نزدیکترین طبقه میرساند و درب آن را باز میکند تا مسافران خارج شوند. سپس آسانسور بهطور خودکار خاموش میشود. اگر توقف آسانسور به علت قطع برق باشد و آسانسور از سیستم نجات اضطراری پشتیبانی کند، کابین در اولین طبقه میایستد.
یک نکته مهم اگر سیستم تابلوی شما از نوع بلاک اوت سیستم نجات اضطراری باشد کابین به طور خودکار روی یکی از طبقات متوقف میشود و نیازی به استفاده از فلکه هرزگرد نیست. در این حالت کافی است برق سه فاز را قطع کنید و با استفاده از کلید سهگوش درب را باز کنید.
در نهایت توصیه می شود که شماره تلفن شرکت سرویس و نگهداری آسانسور را درون کابین آسانسور نصب کنید.
دیدگاه خود را بنویسید